Απολογιστική Έκθεση
Αθήνα, 16 Ιουνίου 2018
Παρουσίαση του Συλλόγου Διερμηνέων Συνεδρίων Ελλάδος στους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στις 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 13.00 στην αίθουσα Διερμηνείας (αίθουσα 14 του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ)
Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης του Συλλόγου Διερμηνέων Συνεδρίων Ελλάδος (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Ε.) και σε συνεννόηση με την Επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ, συντονίστρια της Κατεύθυνσης Διερμηνείας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διερμηνεία και Μετάφραση», καταξιωμένη διερμηνέα συνεδρίων και μεταφράστρια Ανθή Βηδενμάιερ, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή και την άψογη συνεργασία, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Πετροχείλου μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποίησε στις 6/6/2018 παρουσίαση του ΣΥΔΙΣΕ, των στόχων και της δράσης του στους φοιτητές του ΔΠΜΣ της κατεύθυνσης Διερμηνείας.
Η παρουσίαση διήρκεσε περίπου 2 ώρες χωρίς διακοπή και η συμμετοχή των φοιτητών ήταν μεγάλη. Συμμετείχαν εκτός από τους φοιτητές του ΔΠΜΣ Διερμηνείας και πρώην φοιτητές της κατεύθυνσης που δραστηριοποιούνται ήδη ως διερμηνείς.
Κατά την παρουσίαση του ΣΥΔΙΣΕ η Μαρία Πετροχείλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των Επαγγελματικών Συλλόγων, στην ιστορία της διερμηνείας συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά την παρούσα χρονική στιγμή, καθώς και στα πεπραγμένα του ΣΥΔΙΣΕ από το 2016 και έπειτα και στα μελλοντικά του σχέδια.
Η Ανθή Βήδενμάιερ πρότεινε να συνεργαστούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο ΣΥΔΙΣΕ στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης των διερμηνέων συνεδρίων, και η πρότασή της έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από την Πρόεδρο, καθώς αποτελεί τιμή για το Σύλλογο.
Ο ΣΥΔΙΣΕ ευχαριστεί θερμά τη συνάδελφο επίκουρη καθηγήτρια Ανθή Βηδενμάιερ για τη θερμή υποδοχή της, την πρότασή της για περαιτέρω συνεργασία και επιβεβαιώνει την επιθυμία ενδυνάμωσης της συνεργασίας του με το ΔΠΜΣ Διερμηνείας. Είναι πολύ σημαντικό για το επάγγελμα των διερμηνέων, οι φοιτητές διερμηνείας να εντάσσονται από νωρίς σε Επαγγελματικούς Συλλόγους και να λαμβάνουν σωστή καθοδήγηση, κυρίως στα πρώτα τους βήματα. Η δια βίου μάθηση, από την άλλη, είναι καίριας σημασίας για το επάγγελμα των διερμηνέων, όταν π.χ. προσθέτουν νέες γλώσσες εργασίας, ή για την εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες.