Skip to main content

ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19   

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ΣΥΔΙΣΕ πραγματοποίησε στοχευμένη μελέτη βάσει ερωτηματολογίου μεταξύ των μελών του στο διάστημα Απρίλιος – Μάιος 2022 σχετικά με τις συνθήκες απομακρυσμένης ταυτόχρονης διερμηνείας (RSI) στα 2 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 

ΣΚΟΠΟΣ

Στόχος της μελέτης αυτής αποτελεί η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης και των πρακτικών, η διερεύνηση των περιθωρίων βελτίωσης του πλαισίου μέσα στο οποίο καλούνται να εργαστούν οι επαγγελματίες διερμηνείς συνεδρίων, με γνώμονα την προστασία της υγείας τους και τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που παρέχουν, καθώς και η διατύπωση και προαγωγή ορθών πρακτικών στη διεπαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη (διοργανωτές συνεδρίων, τεχνικές εταιρείες, αποδέκτες διερμηνείας).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Στη μελέτη βάσει ερωτηματολογίου 25 ερωτήσεων συμμετείχαν 33 άτομα, τα οποία αποτελούν το 40% των επαγγελματιών διερμηνέων μελών του ΣΥΔΙΣΕ.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Όλα τα ερωτώμενα άτομα έχουν παράσχει RSI μέσα τα τελευταία 2 χρόνια και η συντριπτική πλειονότητα των διερμηνέων δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις συνιστώμενες προδιαγραφές για την εργασία RSI.

Το δείγμα συνθέτουν σε μεγάλο ποσοστό (70%) επαγγελματίες διερμηνείς συνεδρίων με μεγάλη εργασιακή πείρα 20 και πλέον ετών, ενώ μόλις ένα άτομο δήλωσε ότι εργάζεται λιγότερα από 5 χρόνια.

Η μεγάλη πλειονότητα (3 στους 4) διερμηνείς είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι μέλη ομάδων (ή εταιριών) διερμηνέων.

Σχεδόν 6 στους 10 συμμετέχοντες απάντησαν ότι οι συνθήκες RSI δεν έχουν αλλάξει κατά τη διετία της πανδημίας, τις οποίες χαρακτηρίζουν γενικώς ως προβληματικές, ενώ μόνον 1 στους 10 απάντησαν ότι οι συνθήκες έχουν σαφώς βελτιωθεί, σχεδόν 1 στους 3 θεωρούν ότι οι συνθήκες έχουν καλυτερέψει, ενώ 15% θεωρούν ότι οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει!

Η μετάβαση στη μετα-covid εποχή είχε ήδη διαφανεί κατά τον χρόνο της μελέτης, καθόσον 3 στους 4 διερμηνείς εργάζονταν ήδη τον Μάιο του 2022 σε υβριδικές εκδηλώσεις, παρότι μόλις 1 στους 5 με φυσική παρουσία στο χώρο της εκδήλωσης. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι διερμηνεύουν από το σπίτι ή από hub (8 στους 10 συνολικά) ενώ μόλις 1 στους 5 παρέχουν διερμηνεία υβριδικά κυρίως από το χώρο της εκδήλωσης.

Όσον αφορά το πώς επηρεάζουν διάφοροι παράγοντες την απόδοση των διερμηνέων σε συνθήκες RSI, ο ήχος των ομιλητών έρχεται στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν η ποιότητα της σύνδεσης και τα διαλείμματα και μετά οι υποδομές, η ανυπαρξία οπτικής επαφής, ο χρόνος εργασίας, ο γνωστικός φόρτος, το να βρίσκεται η/ο συνάδελφος σε άλλο χώρο, το να μην βρίσκεται η/ο εργαζόμενη/ος διερμηνέας στον ίδιο χώρο με τους ομιλητές, και τέλος η διαχείριση πολλών συσκευών.

 

Σχετικά με τα διαλείμματα κατά την διάρκεια διερμηνείας RSI 1 στους 4 διερμηνείς απάντησαν ότι σε ολοήμερη συνεδρίαση RSI το μεσαίο διάλειμμα είναι 30-45 λεπτά, 1 στους 5 ότι είναι 1 ώρα, όμως 1 στους 3 δήλωσαν ότι το μεσαίο διάλειμμα σε ολοήμερη συνεδρίαση είναι μόνον 10-15 λεπτά και 1 στους 10 είπαν ότι δεν γίνεται καθόλου διάλειμμα σε πλήρες ωράριο.

Όσον αφορά τα ενδιάμεσα διαλείμματα σε ολοήμερη συνεδρίαση 1 στους 3 δηλώνουν ότι τα διαλείμματα αυτά είναι μόνο 5 λεπτά, 1 στους 3 ότι είναι 10 λεπτά, ενώ 1 στους 3 δηλώνουν ότι δεν γίνεται καθόλου διάλειμμα σε ολοήμερη συνεδρίαση.

Σχετικά με την ποιότητα του ήχου των ομιλητών οι περισσότεροι διερμηνείς δηλώνουν ότι ευθύνονται κυρίως οι ίδιοι οι ομιλητές, περισσότερους από τους μισούς δηλώνουν ότι ευθύνεται ο οργανωτής, και 1 στους 3 δηλώνουν ότι ευθύνεται η τεχνική εταιρία.

Όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας, οι περισσότεροι (7 στους 10) εντάσσουν σχετικές προδιαγραφές για τις συνθήκες RSI αφού, θεωρούν ότι η αναφορά στις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε συνεδριάσεις RSI στις συμφωνίες με τους αντισυμβαλλόμενούς τους είναι ωφέλιμη για την καλή εκτέλεση της εργασίας τους.

Η ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών για τις ανάγκες της διερμηνείας σε συνθήκες RSI γίνεται κυρίως με επικοινωνία με τον διοργανωτή, ενώ ακολουθεί η επικοινωνία με τον πελάτη και την τεχνική εταιρία ή η αναφορά στην σύμβαση εργασίας. Οι περισσότεροι διερμηνείς, εξάλλου (7 στους 10) θεωρούν ότι μια συντεταγμένη ενημέρωση εκ μέρους του ΣΥΔΙΣΕ προς τις τεχνικές εταιρίες θα βοηθούσε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανάγκες εργασίας σε συνθήκες RSI.

Άλλα θέματα που οι συμμετέχοντες κρίνουν ότι είναι κρίσιμα κατά την εργασία σε συνθήκες RSI είναι:

  • Διαχείριση της μετάβασης σε καταστάσεις υβριδικών/φυσικών συνεδρίων σε επίπεδο απαιτήσεων πελατών (μικρά + λίγα διαλειμματα, επαναφορά χρέωσης σε pre-Covid δεδομενα)
  • Χρήση μικροφώνου από τους ομιλητές
  • Τρόπος χρέωσης των υπηρεσιών
  • Σεβασμός των συμφωνηθεντων
  • Γνωστοποίηση μαγνητοφώνησης
  • Διαλείμματα σε μέτριας διαρκείας εκδηλώσεις
  • Ευαισθητοποιηση συμμετεχόντων από πελάτη/διοργανωτή ότι γίνεται διερμηνεία
  • Δυναμική της ομάδας. Δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να δουλεύει κανείς μόνος του ανεξαρτήτως της διάρκειας της συνεδρίασης
  • Εναρμόνιση συνθηκών εργασίας μεταξύ συναδέλφων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
  • Απολύμανση/καθαριότητα στους χώρους hub
  • Διαδοχική και RSI
Close Menu

Μέλος των:

ELIA 2021 Partner

ELIA 2021 Partner
HAPCO - Hellenic Association of Professional Congress Organizers

Copyright © 2024
ΣΥ.ΔΙ.Σ.Ε.
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy